Seitsemän perusasiaa palkkioden käytöstä

1.  Selvitä mitkä ovat oman koirasi mielestä parhaimpia palkkioita. ”Koira määrää palkkion, ei omistaja” -sanonta pitää usein paikkansa, mutta ei aina. Esimerkiksi kiihtyneessä tunnetilanteessa olevaa koiraa ei välttämättä ole järkevää palkita riehaannuttavalla leikillä, jos haluamme opettaa ja vahvistaa rauhallista ja hillittyä käytöstä.

2. Makupalat toimivat käytännössä kaikilla terveillä koirilla hyvin ja niillä palkitseminen on uuden opettamisessa käytännöllistä ja koiralle motivoivaa. Koirissa on suuria eroja sen suhteen mistä ne pitävät. Koska koulutusnameja kuluu paljon etenkin pennuilla ja nuorilla koirilla, kannattaa kiinnittää huomiota myös niiden terveellisyyteen.

Hyvä koulutusnami on nopeasti syötävä, pehmeähkö, koiran mielestä maistuva, sopivan kokoinen (pienehkö), helppo käsitellä ja terveellinen. Huono koulutusnami vastaavasti kova, kuiva, liian iso / pieni, sottaava, hankalasti käsiteltävä, koiran mielestä mielenkiinnoton.

Makupalalla palkitseminen ei ole lahjontaa, kuten joskus kuulee puhuttavan. Houkuttelu on lahjontaa, palkitseminen sen sijaan on vahviste oikein suoritetusta tehtävästä!

3. Kokeile erilaisia leluja ja testaa millaisesta leikistä oma koirasi syttyy. Leikkimisen taitoa voi ja kannattaa itsekin opetella ja sillä tavoin lisätä palkkion mukavuutta koirallesi. Älä kuitenkaan liikaa nojaudu ”sääntöihin” siitä kuinka koiran pitäisi ”oikeaoppisesti” leikkiä. Jollekin koiralle on palkitsevaa vain juosta heitetyn lelun perään ilman että se tarttuu siihen. Toisen mielestä on hurjan kivaa juosta ympäri kenttää hetken aikaa frisbee suussa. Kolmas haluaa taistella vimmatusti patukasta tai narupallosta, mutta menettää mielenkiintonsa kun taistelu loppuu. Koirat ovat ominaisuuksiltaa erilaisia riippuen rotutyypistä ja yksilöllisistä eroista. Monia leikkimiseen liittyviä asioita voidaan vahvistaa ja rakentaa entistä paremmaksi motivoinnin välineeksi, mutta leikistä ei saisi muodostua stressaavaa tai paineistavaa kummalekaan osapuolelle.

4. Sosiaalinen palkkio on tärkeää! Näytä koiralle että olet aidosti iloinen ja ylpeä siitä mitä se osaa, vaikka asia olisi vasta pienenpieni liikkeen alku.

5. Koira elää hyvin voimakkaasti tässä hetkessä. Se ei ymmärrä mitä tapahtui hetki sitten tai mitä tapahtuu kohta. Sen vuoksi koulutuksessa ja arkielämässä yleensä kehun ja palkan täytyy tulla täsmälleen silloin kun pentu tekee oikein.

Opeta koiralle sana tai äänimerkki, jolla merkkaat oikean toiminnon, eli sen asian koulutustehtävässä jota haluat sillä kertaa vahvistaa. ”Hyvä”-sana on oikein toimiva, mutta säästä sana merkkisanaksi ja käytä sitä vain täsmäkehuna niissä tilanteissa joissa aiot palkita koiran. Kehusana tulee aina ennen varsinaista palkkiota!

Esim: pyydät koiran istumaan ”istu” – koira istuu – kehut ”hyvä” – vasta sitten ojennat palkkion ja vapautat koiran tehtävästä.

6. ”Vapaa” on erittäin tärkeä sana, se kertoo koiralle milloin harjoitus loppuu. Koiralle ei kannata opettaa, että harjoitus loppuu automaattisesti palkkion antamiseen. Tämä pätee ensisijaisesti niihin tehtäviin joilla on selkeä alku, eli olet antanut vihjeen tai käskyn joka aloittaa tapahtumaketjun.

Jos teet oivaltamistehtäviä, esimerkiksi opetat asiaa sheippaamalla naksutinta käyttäen, sanot ”vapaa” vasta harjoitusjakson (= tietty määrä toistoja) lopussa. Jos taas ns. poimit koiran tarjoaman käytöksen ja palkitset siitä, voit sanoa ”vapaa” palkitsemisen jälkeen ellet halua odottaa että koira tarjoaisi samaa asiaa kohta uudelleen. Tästä esimerkkinä vaikkapa katsekontaktin tarjoaminen hihanlenkillä – voit hyvin kehua ja palkita koiraa, mutta muista myös vapauttaa ettei koira opi itse vapauttamaan itseään ja siten katkaisemaan tehtävää silloin kun se väsyy eikä saa palkkiota.

7. Palkkion antotapa ja suunta vaikuttavat myös paljon oppimistulokseen. Mietipä pientä pentua; jos se seuraamisen aikana ehtii turhautua ja hyppiä omistajan etsiessä ja kaivaessa palkkiota esille, niin se helposti yhdistää hyppimisen tehtävään. Voi käydä niin, että vahingossa pennulle opetetaan jopa ihan päinvastainen asia kuin mitä on haluttu! Mieti siis aina kuinka voit palkkion suunnalla tai muulla omalla toiminnallasi edesauttaa oppimista.

Vinkki: hanki kunnollinen namipussi. Muovipussit ovat todella hankalia, ne menevät taskussa ryttyyn ja suuaukkoa on vaikea löytää kiireessä. Lisäksi ohut muovi repeää helposti. Halpa ja hyvä konsti on leikata puhdas kahvipaketin foliopussi puoliksi. Se ei mene rikki ja levitä makkarantuoksua taskuun ja siitä on kätevä ottaa namit nopeasti. Myös lemmikkiliikkeissä on lukuisia erilaisia makupalapusseja ja muita ratkaisuja eri tarpeisiin.

Opetusvaiheessa on tärkeää palkita koiraa harjoituksen aikana, ei vasta sitten kun tehtävä on suoritettu.