Pentutestaus

Oikea pentu oikeaan kotiin!

Pentutestien alkuperäinen idea on ollut löytää sopivat yksilöt koulutettavaksi johonkin hyötykäyttöön, kuten opaskoiriksi. Myöhemmin testaus on muodostunut apuvälineeksi kasvattajille sopivan pennun valinnassa oikeaan kotiin. Pentueen pennut eivät koskaan ole toistensa kopioita luonteeltaan eikä ulkomuodoltaan, eikä niiden tarvitsekaan olla. Harrastamisesta ja kilpailemisesta kiinnostunut pennunostaja hakee erilaisilla ominaisuuksilla varustettua pentua kuin kotikoiraa etsivä lapsiperhe.

Ns. kotikoiraa etsivilläkin voi olla aivan erilaiset tarpeet ja odotukset tulevalle pennulle, omat luonteenpiirteetkin täytyy ottaa huomioon pennunvalinnassa. Ujo pentu tarvitsee reippaan, itsevarman mutta ymmärtäväisen omistajan joka osaa olla tukena eri tilanteissa. Vastaavasti hyvin riehakas, ”omia mielipiteitä omaava” ja ulospäinsuuntautunut pentu hyötyy rauhallisesta, kärsivällisestä ja ennakoivasta omistajasta joka osaa puuttua tilanteisiin ennen kuin ne alkavatkaan.

img_5218

Pennun valinnassa on tärkeää vanhempiin ja lähisukulaisiin tutustuminen ja tietysti pentujen omakohtainen seuraaminen. Kokeneen kasvattajan asiantunteva näkemys on myös kullan arvoista. Testauksen tarkoitus on olla puolueeton, sekä kasvattajaa että pennunostajaa hyödyttävä näkemys pennusta. Useimmiten pennun käytös muuttuu kun se joutuu uuteen tilanteeseen yksin vieraan ihmisen kanssa, ilman sisarusten tai emän tukea. Näissä tilanteissa voi kasvattajallekin tulla yllätyksiä – puoleen ja toiseen – pennun käyttäytymisestä. Se porukassa syrjäänvetäytyvin ei sitten ehkä ollutkaan niin arka vaan hyvinkin toimintakykyinen tai muita pentuja kurmuuttava päällepäsmäri ei ollutkaan porukan rohkein vaan muuttui yksinollessaan varovaiseksi ja passiiviseksi.

Vaikka pentutestaus antaakin paljon tietoa pennun perusluonteesta ja taipumuksista, se ei kuitenkaan ole mikään pysyvä ennuste. Pentutestin tarkoituksena ei myöskään ole karsia pentuja ”hyviin” ja ”huonoihin”. Luonteenpiirteet ovat ominaisuuksia joista suurinta osaa voi joko heikentää tai vahvistaa. Toisaalta, sellaista ominaisuutta mitä pennussa ei havaita tai sitä on vain hyvin vähän, voi olla mahdotonta opettamallakaan taikoa esiin. Ympäristön ja omistajan vaikutus koiran aikuisiän käytökselle on suuri, karkeasti sanottuna 80 % käytöksestä on ympäristön muokkaamaa.

Pentutestaus voidaan suorittaa joko kasvattajan luona tai pennut voidaan tuoda toimitilaani testausta varten. Testin hinta on 12 € / pentu + mahdolliset matkakulut 0,40 € / km. Jokaisesta pennusta täytetään yksityiskohtainen testilomake, jonka kasvattaja saa mukaansa. Testinä käytän Volhardin pentutestiä (PAT) muutamalla lisätarkennuksella saalisvietin ja leikkihalun voimakkuudesta. Testi voidaan tehdä myös yksittäisille pennuille ostajan tilaamana, valinnan tukena.